Spelfouten

Discussie in 'Over dit forum' gestart door Ronald de Zeeuw, 23 mei 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Eddy Smit

  Eddy Smit Goochelaar

  Lid geworden:
  12 nov 2004
  Berichten:
  352
  Leuk Bevonden:
  121
  Als de schrijver uit Kimboektoe komt heb ik de aller grootste waardering voor het geen hij heeft neergezet. Maar ook voor de geen die om wat voor reden dan ook weinig onderwijs genoten heeft. Wat jullie moeten leren is, dat niet iedereen een gelijke start heeft gehad in het leven. Kruip uit je ivoren toren waar je ouders wellicht de fundamenten voor hebben gelegd!
   
  John en Kiko vinden dit leuk.
 2. Eddy Smit

  Eddy Smit Goochelaar

  Lid geworden:
  12 nov 2004
  Berichten:
  352
  Leuk Bevonden:
  121
  Jean Paul,
  De voorbeelden zoals door jou genoemd ben ik hier overigens nog nooit tegen gekomen. Overdrijven is ook een vak.
   
 3. Jean-Paul

  Jean-Paul Goochelaar

  Lid geworden:
  23 jun 2003
  Berichten:
  3.441
  Leuk Bevonden:
  1.362
  Of iemand weinig onderwijs genoten heeft weet ik niet, maar een mens is tenslotte nooit te oud om te leren.
  Daarom vind ik het ook fantastisch om de tips te lezen hier van forumleden waardoor je eventueel je spellingsnivo kan verbeteren.

  En dat niet iedereen een gelijke start heeft gehad, dat is iets wat mij wel duidelijk is, maar als er klachten (12 keer om precies te zijn) binnenkomen van forumleden over de spelling van mensen dan maken we dat kenbaar.
  Wij zijn tenslotte moderators, en we spelen graag open kaart als er een bepaald onderwerp speelt onder de leden.
  En een topic zoals dit maakt dit soort problemen juist hartstikke mooi bespreekbaar, en bij sommige berichten steek je er als lezer nog wat van op ook.

  Wat betreft de voorbeelden en ik ga mijzelf even citeren:
   
 4. Eddy Smit

  Eddy Smit Goochelaar

  Lid geworden:
  12 nov 2004
  Berichten:
  352
  Leuk Bevonden:
  121
  Jean-Paul,
  In mijn omgeving ken ik goochelaars die om de door mij boven omschreven redenen geen letter op het forum durven te zetten. En ik voel mij geroepen om het ook voor die groep op te nemen. Maar helaas.....! De mensen die het hardst schreeuwen en het meest zeuren worden het meest gehoord. Ik heb daar verder niets meer aan toe te voegen.

  Ik ga zoals gewoonlijk voorlopig uitsluitend meelezen.
   
  Jac en Ronald de Zeeuw vinden dit leuk.
 5. M@@rten Bruins

  M@@rten Bruins Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jul 2003
  Berichten:
  646
  Leuk Bevonden:
  56
  Beste Eddy,
  Maar dat zegt meer over die goochelaars dan over dit forum. Je bent nooit te oud om iets te leren. Ik zou zeggen, grijp de kans aan om iets te leren. Als iemand totaal niet kan spellen en lid wil worden van goochelaars.com, dan zou ik zeggen, word lid!! Het is een mooie kans om te oefenen met spelling en stel je wordt verbeterd, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.
  Stel een kind zegt op de basisschool zegt: "ik blijf liever thuis", omdat ik het allemaal niet kan. Dat zou toch ook gek zijn?
  Fouten maken, is de beste leerschool. Een fout maken, is niet erg. Het niet proberen, is wel erg. Ik heb in dit topic een "grote mond", maar ik maak ook genoeg spelfouten. Als iemand mij daarop wijst, ben ik dankbaar. Het gaat er niet om dat je een fout maakt, maar wat je er vervolgens mee doet.
  En als iemand er moeite mee heeft (bijvoorbeeld dyslexie heeft), is ook geen probleem. Het gaat om de inzet...en al wordt iemand 100 keer op hetzelfde woord verbeterd. Als diegene het na die 100 keer wel goed spelt, heeft het dus nut gehad voor die persoon.
  Wees niet bang om fouten te maken! Dat siert de mens...
  p.s. Ik heb trouwens nooit geklaagd over spelfouten op het forum, maar ik ben wel van mening dat het goed is om erover te praten. Uiteraard staat spelling los van goochelkwaliteiten, maar zie het als een extra los vebeterpunt dat onder presentatie valt.
  Nog even een quote van onze grote vriend van het forum Einstein ;):
  "The only sure way to avoid making mistakes is to have no new ideas."

  Never be afraid of making a mistake. A mistake is not a failure. Mistakes can make you better, smarter and faster, if you utilize them properly. Discover the power of making mistakes. I’ve said this before, and I’ll say it again, if you want to succeed, triple the amount of mistakes that you make.
   
  Maurice Meijer M&M vindt dit leuk.
 6. Tommy Blooper

  Tommy Blooper Goochelaar

  Lid geworden:
  25 nov 2003
  Berichten:
  669
  Leuk Bevonden:
  88
  Met grote interesse lees ik deze of is het nu toch dit topic. Ik er zijn een aantal verschillen in taalgebruik op het forum. Je kunt het hebben over straattaal, msn taal ik kan dit ook verwarrend vinden en ook ik vind het storend om te lezen. maar ik maak me daar niet druk om. Dat andere mensen zich hier wel druk om maken is hun goed recht ook als er hier een topic aan gewijd wordt. Echter straattaal is wat anders dan de spelfouten al dan niet gemaakt door iemand met dyslectie. Iemand wijzen op een structurele taalfout en of fouten is prima, maar ik vind dat hier ook niet geluisterd wordt naar tegenargumenten. Zijn het aannames en vooringenomen houdingen. Ik ben het er mee eens dat je altijd de mogelijkheid hebt om jezelf te verbeteren maar als dat niet in 1 keer lukt of misschien gewoon niet lukt hoeft dat geen luiheid te zijn of een kwestie van niet willen. Soms lukt het gewoon even niet of zie je het gewoon even niet. Kun je vol trots op verzenden drukken om er later achter te komen dat je toch wat over het hoofd hebt gezien. Wat opdrachtgevers betreft ; ik ben het er mee eens dat de communicatie belangrijk is en als je weet dat je moeite hebt met teksten, kun je het maken van contracten en offertes misschien inderdaad beter over laten aan anderen die dat wel goed kunnen. Echter ik kom aan in een oud barrel, op mijn gympies, soms met petje, een spijker broek en een t-shirt blouse en ik heb er nog nooit iemand over klagen. Waarom niet...omdat het vooral belangrijk is wat ik doe en hoe ik er uit zie als ik daadwerkelijk aan het werk ben. Ook al heb je misschien hetzelfde probleem gehad met in dit geval taal, dan nog kun je niet verlangen dat andere mensen dat dan ook maar even moeten oplossen. Soms is dat gewoon niet zo. Elk leven is en ondanks dezelfde ervaring kan de beleving totaal verschillend zijn. dat maakt ons mensen uniek en dus zo vreselijk leuk om mee om te gaan ( of niet maar dat is dan weer de beleving op dat moment ).

  Verder wat taal betreft;
  @Maarten Bruins; het is een Nederlands forum waarom dan een engelse tekst ;) ook al is de tekst erg mooi.

  Ook al snap ik van taal geen bal
  en is die ene letter
  misschien net iets vetter
  en is het niet viel maar val
  tenzij het gister was
   
  Maurice Meijer M&M vindt dit leuk.
 7. M@@rten Bruins

  M@@rten Bruins Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jul 2003
  Berichten:
  646
  Leuk Bevonden:
  56
  @Tommy: Einstein heeft het volgens mij in het Engels opgeschreven en het was een quote, vandaar Engels.
  Echte reden: ik had geen zin om het te vertalen ;).
   
 8. Tommy Blooper

  Tommy Blooper Goochelaar

  Lid geworden:
  25 nov 2003
  Berichten:
  669
  Leuk Bevonden:
  88
  dat zou je kunnen bestempelen als gemakzucht....toch?[​IMG]
   
 9. Tommy Blooper

  Tommy Blooper Goochelaar

  Lid geworden:
  25 nov 2003
  Berichten:
  669
  Leuk Bevonden:
  88
  ps ook ik heb taalfouten in mijn tekst staan, door enthousiasme, niet checken over het hoofd zien concentratieproblemen en andere oorzaken.
   
  John vindt dit leuk.
 10. Ronald de Zeeuw

  Ronald de Zeeuw Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  322
  Leuk Bevonden:
  70
  Taalfouten in tekst, op zich niet zo belangrijk. Wèl het consequent volhouden na er op gewezen te zijn.
  Correct taalgebruik, kleding etc. maken een deel uit van een optreden. Uiteraard bepaald iedereen zelf
  wat hij of zij aantrekt. Maar het grappige is, dat als ik moet betalen IK bepaal. Dus, heb ik een optreden
  voor Tokkies weet ik wie ik hebben moet. Maar gelukkig hebben mijn relaties iets meer niveau.
   
 11. Tommy Blooper

  Tommy Blooper Goochelaar

  Lid geworden:
  25 nov 2003
  Berichten:
  669
  Leuk Bevonden:
  88
  @ronald en dit is precies waar het om gaat. Jij vindt je klaarblijkelijk meer waard dan iemand anders of in dit geval mij. Ik snap werkelijk niet waar jij vandaan haalt of minimaal suggereert dat ik ( of wie je dan wel zou moeten bedoelen ) voor tokkies zou moeten werken. Prima want dat kan reuze gezellig zijn en de fooien vaak vele malen beter. Ik ga niet lopen pochen wie mijn klanten zijn, wat ik verdien en hoeveel optredens ik heb per jaar. Het simpele feit dat jij sommige mensen bestempeld als tokkies zegt alles over jou en jouw instelling. Het enige waar ik je in dit geval gelijk wil geven is dat jij als klant inderdaad bepaalt. Gelukkig kan ik ten alle tijden tegen sommige klanten gewoon nee verkopen. Ik ben consequent mezelf en daarom weten mijn klanten ( en ik ga niet lopen pochen wie mijn klanten zijn maar zij hebben in in ieder geval empathie en een EQ ) ten alle tijde wat ze aan me hebben. Ik ga heus niet vier dagen niet douchen en compleet ongeschoren of wat dan ook naar mijn werk. Maar ga me ook niet verbergen onder een pak en een stropdas. Jammer dat je je zo neerbuigend moet op stellen want je hebt aannames die je niet kunt waarmaken.
  Verder wil ik op dit specifieke geval niet op in gaan, tenzij het per pm is want het gaat anders persoonlijk worden en dat is per forum echt niet nodig. En ja op dit moment voel ik me absoluut persoonlijk aangesproken. Wil het graag bij deze weer on top-ic houden.
   
 12. Ronald de Zeeuw

  Ronald de Zeeuw Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  322
  Leuk Bevonden:
  70
  Onbegrijpelijke tekst. Ga best per PM hier persoonlijk op in.
  Er staat nergens dat ik mij zelf meer waard vind. Er wordt aangegeven dat mijn klantenkring - waar over ik waak - bepaalde zaken belangrijk vindt. Dus afwijkingen van die norm vallen buiten de boot. Ik neem niets aan maar jouw
  relatiekring is duidelijk niet die van mij. Geeft niet, zo hebben we allemaal wat te eten. En je hoeft je echt niet te ver-
  dedigen met hoeveel optredens en fooien (zou ik overigens ook niet aannemen om mij niet te verlagen tot het niveau
  van een kelner - bah, nu zijn die weer boos !)
   
 13. M@@rten Bruins

  M@@rten Bruins Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jul 2003
  Berichten:
  646
  Leuk Bevonden:
  56
  @Tommy: Dat is inderdaad gemakzucht, maar als ik er iets van zou leren, had ik het gedaan.
  Maar als ik kon kiezen tussen een goede goochelact met veel spelfouten en een veel mindere act zonder spelfouten, dan zou ik toch voor de act met spelfouten kiezen. Als de acts vergelijkbaar zijn, kies ik voor degene met goede spelling. Dat is meer mijn punt. Het kan van belang zijn, maar uiteraard niet in elk geval. Je moet het meer zien als het zelfde niveau van een website. Een website kan veel optredens opleveren, maar dat zegt uiteindelijk weinig over je goochelkwaliteiten (alhoewel er meestal wel een verband in te ontdekken is). Zo is het met spelling ook...
   
 14. Tommy Blooper

  Tommy Blooper Goochelaar

  Lid geworden:
  25 nov 2003
  Berichten:
  669
  Leuk Bevonden:
  88
  @ronald .... mijn tekst lijkt me erg duidelijk. Wat begrijp je niet?
  Klaarblijkelijk ben jij bekend met mijn klantenkring
  en
  Toch echt jouw tekst. Jij kent mijn klantenkring niet en ik niet die van jou. Ga daar dan ook geen oordeel over vellen.
  Uiteraard mag je vinden wat je vind maar doe dat wel met respect, zonder dat je me kent, me ooit aan het werk hebt gezien vel je al een oordeel of heb je minimaal een mening over hoe ik werk of voor wie ik werk. Dat ik aangeef niet persé in smoking naar mijn klanten hoef te gaan. Zegt niets over mijn klanten en hoe ik werk en er uitzie zodra ik de vloer op ga. En ja een 1e indruk is belangrijk net als een persoonlijke benadering en het gevoel dat je je klanten geeft dat je het werk leuk vind en er echt speciaal voor hun bent.

  @Maarten, daar kan ik je ook geen ongelijk in geven. Maar het mij omging en gaat is dat sommige mensen echt wel hun best doen maar niet altijd beter kunnen. Ik laat de tekst van mijn website ) die overigens in de maak is ook echt controleren en redigeren voordat deze daadwerkelijk online gaat.
   
 15. Kiko

  Kiko Goochelaar

  Lid geworden:
  13 dec 2005
  Berichten:
  1.483
  Leuk Bevonden:
  171
  Jeetje,
  Ik vind ook dat je best wat moeite mag doen om je post zo goed mogelijk te posten. Qua spelling, qua schrijfstijl maar wat mij betreft (voltooideelwoord-kofschip dus met t) ook inhoudelijk. Laat ik zeggen in dit geval om niet zomaar wat te roepen zoals bijvoorbeeld over dat herhaaldelijk dezelfde spelfouten maken niet te maken kan hebben met dyslexie maar altijd betekent (stam +t) dat er sprake is van iets anders zoals luiheid of niet-willen-leren. verdiep je dan aub ook even in de feiten. Google voor mijn part ook een beetje op dit onderwerp. Het herhaaldelijk maken van dezelfde spelfouten kan juist een gevolg zijn van de dyslexie. Het blijft domweg niet hangen. En als je je eigen bericht nog eens overleest zie je soms domweg niet dat het fout gespeld is.
  Ik herinner me dat ik in een dictee (dictee even opgezocht spelling klopt) Nederlands in VWO 4 of 5 ipv "en" middenin een zin "and" had geschreven. Ik was niet blij met de 2en voor mijn dictees (gelukkig goed in tekstverklaren en gramatica dus wel een 7 op mijn eindlijst weten te halen) dus ik las het altijd meerdere malen over voor ik het inleverde maar ik kon daar stomweg overheen lezen. Net als herhaaldelijk "woordenschap" schrijven ipv "woordenschat" als dit in 1 zin met "vriendschap" oid voorkomt.
  Ik vind (ik loop dus geen dt) wel dat je je post beter over kan blijven lezen (dan lees ik toch over fouten heen is inderdaad geen excuus want ik haal er ook altijd wel wat fouten uit. En ik pas bij ieder voltooid deelwoord de kofschip (of is het het kofschip????) regel toe om te zien of het een t of d moet worden. Alles wat volgens regeltjes kan kun je leren, ook met dyslexie. Het kost wel wat meer tijd het schrijven zo want mij is verteld (is gelopen dus voltooid deelwoord dus kofschip dus een d --- hier haal ik er een fout uit die ik zonder nogmaals heel kritisch overlezen had laten staan- maar deze manier van overlezen is zo tijds-intensief dat zulke foutjes er soms in blijven staan. Of als je een regel fout toepast natuurlijk ook) Mij is dus verteld dat bij niet-dysletisie het na verloop van tijd blijft hangen hoe je het spelt en dat je het dan niet meer per woord met regeltjes hoeft te doen. (ik heb nu even tussenhaakjes erbij gezet waar ik tijdens het typen van het bericht allemaal mee bezig ben qua spellingsregels. Als dit je afleidt (verbeterd van d naar dt want het is ook "als dit loopt" en verbeterd is met een d want gelopen dus voltooid deelwoord dus kofschip dus d) van de inhoud van de tekst kun je je misschien voorstellen dat dat voor iemand met dyslectie tijdens het typen ook enorm kan afleiden van de inhoud.
  Net als lezen kost me ook meer tijd. Vaak moet ik twee keer lezen omdat de eerste keer alle aandacht op gaat aan het technisch lezen en ik pas bij de tweede keer aan de inhoud toe kom. Gelukkig heb ik destijds bij de VWO exames (of is het examens?) (examens leert google me) extra tijd gehad. Op SPH wel aangeboden maar niet nodig gehad - mogelijk wel als ik universitaire studie zou hebben gedaan. Tekst opdelen in alineas en onderstrepen als ik lees helpt me ook een hoop. Maar bij het lezen mis ik ook wel eens per ongeluk een hele alinea. En tekst die niet is opgedeeld (ge dus voltooid deelwoord dus kofschip dus d) in alineas is vaak een dansende letterbrij (of brei) voor mij.
  Kortgezegd (bij overlezen verbeterd (gelopen dus voltooid deelwoord dus kofschip dus d) in kortgezegt met t ipv d want ge dus voltooid deelwoord dus kofschip dus t - terug verbeterd (spiek hiernaast) naar kortgezegd want g zit niet in kofschip maar ch wel ----- dit ook verkeerd geredeneerd (ge dus enz dus d) bij waar ik eerder zo twijfelde hieronder bij opgezochT voor mij komt de dyslectie op het volgende neer:
  - spelling is zwak in vergelijking met niveau. Visueel blijft het niet hangen. Ik kan beter werken met audiotief (sorry opgezocht ik bedoel auditief)en met spellingsregels
  - leestempo is laag in vergelijking met niveau (doordat het technisch lezen mijn werkgeheugen in beslag neemt). Hierbij werd toen (test in VWO 5) bijvoorbeeld gezegd "voor een lbo opleiding zou het technisch leesniveau (check want dit zou ik zelf als twee woorden spellen maar staat er echt zo (ik vermijd nu een aantal woorden omdat ik al enorm veel te lang met dit topic bezig ben en geen zin meer heb om alles op te zoeken en te beredeneren en of het vermijd of vermeid is weet ik ook niet zeker sorry) van Esther ruim voldoende zijn, maar voor VWO is dit te laag. Esther is echter goed in staat VWO stof te verwerken mits ze dr tijd daarvoor krijgt. Wanneer Esther toetsen niet voldoende zou kunnen maken ten gevolge van tijdgebrek (check want ik dacht tijdsgebrek) dan wordt niet op haar capaciteiten van de leerstof getoetst, maar op het tempo van de verwerking van de schriftelijke taal. Met het foutloos lezen van woorden (in een lijst) kwam ik in VWO 5 uit op 60% van groep 8 basisonderwijs. Conclusie een achterstand in het technisch lezen van enekel jaren in vergelijking met leeftijd en opleidingsniveau.
  - woordenschat is klein in vergelijking met niveau. Dat is niet alleen op schrift. Ik onthou nieuwe woorden moeilijk blijkbaar. Ik omzeil het vaak door makkelijkere synoniemen te gebruiken (zoals "auditief" zou ik soms omzeilen door het te beschrijven ipv het woord te proberen te gebruiken in spreektaal als je het dus niet even op kunt zoeken (of door gewoon maar over het woord te struikelen dan vult bijna altijd wel iemand het in - het volgende gesprek kan ik dan weer dat woord niet weten of de betekenis weer niet weten terwijl iemand het de vorige keer nog heeft uitgelegd). Gevolg hiervan is wel dat je vaak minder inteligent (even opzoeken ik bedoel intelligent) overkomt. (en ook spelling wordt bewust of onbewust gekoppeld aan intelligentie (even spieken hierboven naar wat ik net had opgezocht(voltooiddelwoord kofschip dus d maar dat staat best raar dus ik twijfel misschien is het opgezogt want dan is het een t ivm kofschip of is het toch geen voltooiddeeelwoord, jawel wan het zou ook zijn "ik had gelopen met "ge" ervoor - even googelen daar komt toch best vaak "opgezochd" voor dus het zal wel kloppen-maar opgezocht komt ook vaak voor en ziet er toch ECHT beter uit) Ik gok en ga voor opgezochT, zelfs al heb ik juist veel moeite met het visueel onthouden van woorden (volgens (bij overlezen volgend verbeterd in volgens (verbeterd heb ik nu met d onthouden na keer of 3 beredeneren en spieken deze tekst) opzoeken en spieken) de testen). Bij overlezen post ergens anders achter mijn redenatie fout gekomen kofschip heeft geen g maar juist wel een ch dus moet inderdaad met T)
  - toepassing van spellingsregels gaat niet automatisch
  Ik hoop met deze post een beetje inhoudelijke informatie te geven over dyslectie.
  Tenslotte wil ik nog even de volgende alinea uit het psycholinguistisch onderzoek van mij uit 1992 (ik zat toen in VWO 5) (en het woord "handicap" is niet mijn woordkeuze maar dat van de logopedist-psycholinguist en taalpsychologe) citeren:
  "(...) Het is bewonderingswaardig (pardon nalezen leert me bewonderenswaardig) hoever zij het heeft gered met haar handicap zonder enige gestruktureerde begeleiding. Haar intelligentie moet hierbij een grote rol hebben gespeeld (...) "
  Zo, dus kom mij liever niet aanzetten met dom of lui !
  En ik heb er niet direct heel veel last van en ben best bereid (of berijt of iets daartussenin) om dubbel zoveel tijd te steken in het lezen van een boek en het schrijven van een tekst.
  Ik schaam me soms dat er inderdaad foutjes in een overeenkomst sluipen. Als iemand me erop wijst geef ik altijd toe dat het slordig is. Soms verwijs ik naar dyslexie wat niet wegneemt dat het slordig is maar wel de reden is. Maar aan de andere kant denk ik dat iemand die me niet wil boeken vanwege een (niet enorm veel maar wel eens een) spelfout misschien ook wel niet degene is die zoekt wat ik te bieden heb. Net zoals iemand die me niet boekt omdat ik geen fotomodel figuur heb ook bij mij niet aan het juiste adres is. Net zoals iemand die een clown zoekt om de kinderen te schminken mij ook niet moet boeken (want dat doe ik nu net niet). En in al deze gevallen verwijs ik met alle plezier door naar iemand die wel aan de vraag van de opdrachtgever voldoet.
  Dus dat geeft ook niks. Want (nog afgezien van dat niet iedereen hier op het forum goochelt om op te treden) Wie wel foutloos in spelling is sluit weer naadloos aan bij een opdrachtgever die dat van doorslaggevend belang vind. Terwijl een andere opdrachtgever misschien juist weer liever niet allemaal moeilijke woorden (al dan niet goed gespeld) (verbeterd t naar t want ge dus enz) in een offerte leest maar liever een duidelijk te begrijpen en niet mis te verstanen inhoud (al dan niet juist gespeld).
  Prima toch juist? Zo komt iedereen toch uit in de markt waar hij/zij het best past/zich het best thuisvoelt ? Wat mijzelf betreft zou dat zijn daar waar geldt: "zo goed mogelijk proberen te spellen maar foutloos is niet altijd haalbaar. De inhoud is belangrijker maar de ervaring leert dat men je inhoud serieuser neemt als je hem goed verpakt. Spelling is ook een onderdeel van die verpakking."
  Dus ik ben het zeker niet geheel oneens hoor met degenen waar ik me tegelijkertijd ook tegen afzet ;)

  -ps mijn zorgvuldig aangelegde alineas worden er helaas uitgehaalt als ik het post. Daar heb ik helaas geen invloed op - sorry want zo wordt het wel een enorme lange lap tekst).
   
  Jan Kosters, Ray en Jac vinden dit leuk.
 16. M@@rten Bruins

  M@@rten Bruins Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jul 2003
  Berichten:
  646
  Leuk Bevonden:
  56
  @Tommy: Maar hoe zijn die mensen dan de basisschool doorgekomen? Mensen met dyslexie niet meegerekend dan, want daar wordt rekening mee gehouden. Volgens mij is spelling nog altijd een van de basisvaardigheden, die vereist is om de basisschool te doorlopen? Of ze hebben het na de basisschool laten verwateren?
  Even voor de duidelijkheid...het is een vraag, geen oordeel of conclusie ;).
  @Kiko: Ik weet niet of die post van jou op mij gericht is, maar als dat wel zo is, dan snap je mijn punt waarschijnlijk niet. Ik weet wat dyslexie inhoudt en ook de zwaardere vormen, maar je kunt niet alles afschrijven op dyslexie en dat wordt teveel gedaan. Jij zoekt toch ook weleens op hoe iets gespeld moet worden, dan copy/paste je het woord, daar kan weinig fout in gaan. Uiteraard kun je bepaalde dingen niet als fout herkennen als je een tekst tikt, maar als het in de post erboven wordt uitgelegd, kun je copy/pasten en dan omzeil je de dyslexie en dat geval heeft dus niet met dyslexie te maken. Dat is het hele punt. Ik heb het niet over andere voorbeelden, zoals ook in mijn andere posts duidelijk wordt gemaakt. Maar in die speciale gevallen moet je iets niet gaan goedpraten voor iemand, want daar leert diegene niets van.
   
 17. Kiko

  Kiko Goochelaar

  Lid geworden:
  13 dec 2005
  Berichten:
  1.483
  Leuk Bevonden:
  171
  @ Maarten
  Nee zoals ik al (op het laatst) zeg voor een deel ben ik het ook wel met jullie eens. Maar soms is het ook gewoon doodvermoeiend om alles steeds op elke letter te blijven checken of beredeneren. Zeker als je ook nog wat inhoudelijks zinnigs wil neerzetten. Misschien was dat voornamelijk mijn punt.
  En dat iedereen het voor zichzelf moet kunnen uitmaken. Vind je hoe je met je spelling over komt belangrijk genoeg om daar energie in te stoppen (en hoeveel). Maar om die vraag te kunnen beantwoorden is het wel belangrijk om je bewust te zijn van het effect van dingen als je spelling. En daar zie ik ook dus wel weer het nut van "jullie" (even voor het gemak van degenen die vragen om goede spelling) post (de inhoud ervan) in. Want als je je er niet van bewust bent kun je ook geen bewuste keuze maken.
  En (editen in mijn post gaat helaas niet langer en geen idee waarom de alineas er steeds uitgehaald werden want op t laatst bleef er weer wel een alinea staan?) ik wil ook nog even terugkomen op wat ik zei "niet iedereen op het forum treedt op met goochelen" want dat is eigenlijk besides the point. Ook hier op het forum kunnen mensen zich eraan storen als het al te belabberd wordt met spelling of stijl en dat kan betekenen dat men je posts niet meer leest of minder serieus neemt. Ook daarbij kun je kiezen voor "het is (ik ontwijk keus tussen zei/zij zo haha) zo" of je aanpassen. Maar die keuze kun je niet bewust maken als je je er niet bewust van bent dat mensen zich er uberhaupt aan storen.
   
 18. Kiko

  Kiko Goochelaar

  Lid geworden:
  13 dec 2005
  Berichten:
  1.483
  Leuk Bevonden:
  171
  alinea verdwijnt weer bij posten en hetzelfde na editing ?????
  En @ maarten : en iets (wat dan ook) opvoeren als smoes dat schiet niet op. Dat ben ik helemaal met je eens. Als dat je point was.
   
 19. M@@rten Bruins

  M@@rten Bruins Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jul 2003
  Berichten:
  646
  Leuk Bevonden:
  56
  @Kiko: Dat was mijn punt inderdaad. Niet dat Hannes dat deed hoor, want hij reageerde juist niet aangevallen, maar zag het als feedback. Dan kun je zo'n fout maken, maar dan heb je in ieder geval de juiste instelling. Nogmaals, fouten maken, is niet erg. Het waren anderen die het vervolgens voor hem opnamen en het op de dyslexie gooiden. Dat is naar mijn mening niet goed in sommige gevallen.
  En over die alinea's heb ik al een bericht gestuurd naar Martijn, want dat viel me ook al op en is vrij irritant ;).
   
  Kiko vindt dit leuk.
 20. Jac

  Jac Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  745
  Leuk Bevonden:
  175
  Na diverse mooie uitleggen hoe of waarom mogelijke spelfouten komen, moet dit duidelijk zijn. Als je nog niet hier bij neer kan leggen, dan heb je wat mij betreft een bord voor je kop en ben je (stront) eigenwijs. Of moet ik zeggen VOL van je EIGEN WIJSheid?!
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina