Themashow over pesten: première

Discussie in 'Nieuws' gestart door Jan Kosters, 25 feb 2012.

 1. Jan Kosters

  Jan Kosters Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  494
  Leuk Bevonden:
  230
 2. En nog veel feedback ontvangen aan het einde? Wel een interessante ontwikkeling om het goochelvak op een dergelijke wijze in te zetten voor misschien wel een maatschappelijk probleem. Denk dat de boodschap op deze wijze bij veel kinderen beter aankomt. Of er minder gepest zal worden? Dat zullen we pas over een paar jaar weten.

  Doe mij maar net als vroeger. Met een liniaal een paar flinke tikken op je handen als je pest of narigheid uit haalt in de klas:)
   
 3. Math.van.Rhee

  Math.van.Rhee Goochelaar

  Lid geworden:
  7 mrt 2010
  Berichten:
  1.267
  Leuk Bevonden:
  264
  Erik zo oud ben je nog niet , dat ze bij mij 50 jaar geleden met een zweep hebben gedaan ,dat vergeet je nooit ook niet het pesten .:confused:
   
 4. Als je er met een zweep van langs krijgt denk je wel 2x na voordat je iemand gaat pesten. Het onderwijs van vroeger was in ieder geval wel beter dan dat van nu. Laten we dat voorop stellen:)
   
 5. Leanne van den Hove

  Leanne van den Hove Goochelaar

  Lid geworden:
  29 mrt 2011
  Berichten:
  18
  Leuk Bevonden:
  5
  Ik hoop dat dit helpt, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat beina niets helpt. Zelfs het schorsen van pesters heeft geen invloed, dan neemt de volgende persoon het gewoon over.
  Hoe rot het ook is voor de persoon die gepest wordt, je zult er later alleen maar sterker uit komen.

  Wel vind ik het goed dat er eindelijk meer aandacht is voor pesten en de gevolgen ervan. Het wordt tijd dat scholen er een keer echt wat aan gaan doen.
   
  Math.van.Rhee vindt dit leuk.
 6. Klinkt als iemand die vroeger zelf gepest is?
   
 7. Math.van.Rhee

  Math.van.Rhee Goochelaar

  Lid geworden:
  7 mrt 2010
  Berichten:
  1.267
  Leuk Bevonden:
  264
  Er wordt al veel gedaan op school,met pesten en ik moet zeggen dat het helpt, is laatst onderzoek naar gedaan .
  Leanne ik vind jou menig geweldig hopelijk zijn er meer mensen die zo denken als jij.
  Hoe weet ik dat omdat mijn vrouw in het onderwijs zit, en dan volg je het.
  Ben vroeger ook gepest geworden maar niet lang, dit heb ik zelf opgelost om voor me zelf op te komen en de daders zelf het slachtoffer werden van hun eigen pesterijen.:mad:
   
 8. Jan Kosters

  Jan Kosters Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  494
  Leuk Bevonden:
  230
  Er komen elk jaar nieuwe kinderen op school. En elk jaar kan de situatie van een kind compleet veranderen (thuis, lichamelijk, etc.) Dus dat pesten ooit stopt: nee.
  Maar er is op veel scholen serieus aandacht voor. En alles is beter dan niets doen. De twee de grootste problemen zijn: - kinderen beseffen niet dat ze pesten als ze 'plagen'.
  - kinderen vertellen het niet aan een volwassene.

  Mijn show moet een aanvulling vormen op de themaweek op scholen over pesten. Om elk jaar met iets nieuws te komen is lastig en mijn show kan een welkome aanvulling zijn ter afwisseling. Uiteraard moet de voorstelling dan inhoud hebben en ik ben blij dat de docenten van de try-out de show met een 8 of 9 beoordelen.
  Een goochelshow biedt veel visuele middelen om in de klas weer over door te praten. En dat lijkt goed geslaagd te zijn.

  Verder heb ik mij als goochelaar gespecialiseerd in het goochelen voor scholen en bibliotheken. Dus vind ik dat je ook onderwerpen die spelen (en jezelf aanspreken) moet aansnijden. Uiteraard is dit ook commercieel omdat het mijn aanbod aan scholen verbreed. Maar dit thema bevat diverse punten die mij uit het hart gegrepen zijn en dus kan ik hier volledig achter staan. Kwestie van commercieel én integer tegenover jezelf zijn en dan keuzes maken.

  Als je zegt: het helpt niet, dan is dat niet waar. Sommige kinderen worden makkelijk gepest. En dat valt moeilijk te stoppen. Maar je kunt kinderen ook weerbaarder maken. Je kunt omstandigheden veranderen. Dat betekent dan wel dat leraren en ouders WETEN dat het kind gepest wordt. En daar zit vaak het probleem: het gebeurd in het geniep en de gepeste durft het niet te vertellen. De kinderen eromheen zien het niet als pesten of durven het ook niet te zeggen.
  Dat zijn nou net de dingen waar ik aandacht aan besteed.

  Pesten zal niet 'verdwijnen'. Maar je kunt met de juiste aandacht wel het gedrag van mensen veranderen. Soms alleen al door dingen te benoemen, hoe simpel dat ook mag zijn.
   
  Math.van.Rhee en Ronald de Zeeuw vinden dit leuk.
 9. Goochelaar Jahon

  Goochelaar Jahon Goochelaar

  Lid geworden:
  25 okt 2011
  Berichten:
  244
  Leuk Bevonden:
  82
  Je show is een aanvulling op een thema week binnen de school.
  Heb je een lespakket gemaakt dat je kan aanbieden aan scholen?
  Dit als voorbereiding en/of nabespreking van je voorstelling.

  Zo ja wat staat er zo al in?
  Ik zelf sta in het onderwijs en werken regelmatig rond pesten.
  Alle nieuwe inzichten zijn welkom over dit onderwerp!
   
 10. Jan Kosters

  Jan Kosters Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  494
  Leuk Bevonden:
  230
  Hoi Jahon,
  ik heb bij de voorstelling een uitgebreide lesbrief gemaakt. Elke truc biedt de mogelijkheid tot een specifiek gespreksonderwerp. De trucs volgen elkaar in een logische volgorde op met daarin een rode draad wat betreft het pesten. Er wordt gekeken naar wat een gepeste kan doen, wanneer je iemand pest en hoe je een 'superheld' kunt worden.
  Deze lesbrief staat niet op mijn site, maar als je werkt als leraar wil ik je wel een exemplaar sturen per e-mail. Daarbij moet ik vermelden dat de lesbrief in ontwikkeling is.

  Het is overigens niet zo dat ik iets 'nieuws' aanbied. Elke school behandelt pesten als thema en daarin staan steeds weer dezelfde punten centraal. Die punten zijn voor mij het uitgangspunt geweest voor de voorstelling. Daarom past de show binnen een themaweek en is inderdaad een 'aanvulling' omdat het een andere manier biedt aan scholen om dit onderwerp "alweer" aan de orde te brengen.
  Het grote voordeel is dat ik bepaalde onderwerpen visueel kan maken waardoor het op een andere manier in het geheugen kan blijven hangen. Maar dat moet ik nog onderzoeken.
   
 11. Jan Kosters

  Jan Kosters Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  494
  Leuk Bevonden:
  230
  Het onderwerp krijgt wel belangstelling uit de regionale media. Hier het interview van RTV Oost van zondagavond:
  Radio Interview Pestenshow
  Ik krijg sowieso heel diverse reacties. Ben heel benieuwd wat ik nog ga tegenkomen.
   
 12. Jan Kosters

  Jan Kosters Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  494
  Leuk Bevonden:
  230

Deel Deze Pagina